Historia

Vi har varit med ett tag

Springwire är Skandinaviens ledande tillverkare av kalldragen, högkolhaltig fjädertråd av högsta kvalitet. LETAB-tråd, som är det gemensamma namnet på våra produkter, är känd över hela världen och används till en rad olika typer av fjädrar.

Att du hittar oss i Lesjöfors i hjärtat av Bergslagen är ingen tillfällighet. Här finns de naturliga förutsättningarna för järnhantering - malm, skog och vattenkraft. Redan på 1500-talet började industriell järntillverkning här i de östra delarna av Värmland. Det var finska invandrare som ägnade sig åt den hårda och komplicerade tillverkningen av tackjärn. En masugn anlades i mitten av 1600-talet vid Dalkarlssjön och utvecklades sedan till att bli Lesjöfors Järnverk.

Lesjöfors är en av de klassiska bruksorterna i Sverige med en 350-årig historia. Bruket ägdes egentligen bara av tre släkter, Pihl-Mullberg, Ekman och De Geer. Det var den dynamiske brukspatronen Gustaf Ekman som under 1800-talets första hälft förvandlade hammarsmedjan till stålverk. Han låg också bakom satsningen på färdiga och halvfärdiga produkter, t ex filar och ståltråd.

1849 drogs den första tråden i Lesjöfors. I första hand slogs tråden till linor för användning i bl a linbanor och grävmaskiner samt inom sjöfart och gruvdrift. Redan några år efter att den första tråden dragits började Lesjöfors Bruk tillverka stålfjädrar, den produkt som det mesta av tråden från Springwire används till idag.

Från harvpinnar till delar i skidbindningar

Dags att parkera

Hög hållfasthet i kombination med hög bearbetbarhet är viktigt vid tillverkning av exempelvis garageportfjädrar. Bakom en bra portfjäder står alltid en lika bra trådleverantör.

God natt och sov gott

Vissa saker ska tåla mycket under en lång tid. Möbeltråd från Springwire används till bland annat resårmadrasser och klarar det mesta.

God fiskelycka

Det är inte bara tur och skicklighet som ger fiskelycka, det hänger också på kroken. Springwire tillverkar även tråd till fiskekrokar.